Nie ma jednego warzywa, które miałoby najwięcej witamin i wystarczało na zaspokajanie zapotrzebowania na nie w naszych organizmach. Każde warzywo posiada witaminy, a my, jeśli chcemy być zdrowi i dostarczać wszystko, co potrzebne do naszego wnętrza, powinniśmy różnicować dietę i nie stronić od warzyw i owoców.
Poszczególne witaminy w warzywach
Możemy kierować się zasadą, że im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej. Oczywiście mówiąc tutaj, o kolorach warzyw. Możemy wymienić następujące witaminy w warzywach występujące:
- Witamina C – przed wszystkim kojarzy nam się z układem odpornościowym. I słusznie! Jednak opócz wzmacniania naszej odporności, ma ona również właściwości, które pozwalają nam lepiej przyswajać żelazo. Witaminę tę znajdziemy w papryce, brokułach, jarmużu czy natce pietruszki.
- Witamina E – jest antyoksydantem, który chroni nas przed wieloma chorobami układu krwionośnego i nerwowego. Znajdziemy je w szparagach, szpinaku czy kapuście włoskiej
- Witamina A – która pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, wzroku i błon śluzowych. Witamina ta występuje w marchewce, papryce, jarmużu.

Co robić by warzywa nie traciły witamin?
Witaminy w warzywach są mało odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego najlepiej spożywać je w wersji surowej. Jeśli obróbka jest konieczna, można ugotować je na parze lub krótko obgotowywać. Wchłanianie witamin poprawia obecność tłuszczu, dlatego warto do każdej surówki warzywnej dodać odrobinę oliwy.
