Wszyscy wiemy, że sezonowe warzywa i owoce smakują najlepiej. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców pomaga przez cały rok zdrowo się odżywiać, ciesząc się produktami, które zostały zebrane w ich sezonie.

Do czego służy kalendarz sezonowości warzyw i owoców?

Kupowanie sezonowych warzyw i owoców opłaca nie tylko ze względu na ich niszą cenę. Przede wszystkim możemy być pewni, że określony produkt pochodzi od lokalnych dostawców, czyli nie wędrował nie wiadomo jak długo przez pół świata, zanim znalazł się na naszym talerzu. Sezonowe warzywa i owoce potrzebują dużo mniej (jeżeli w ogóle) nawozów i innych substancji wspomagających wzrost. To zapewnia również, że jemy produkty, kiedy mają swoje maksymalne wartości odżywcze i najlepiej smakują.

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców pozwala lepiej orientować się, jakie produkty w danym sezonie są najtańsze, najlepsze w smaku i najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców podpowiada, że sezon na jabłka rozpoczyna się jesienią

Sezonowość poszczególnych warzyw i owoców

  • W zimie jest sezon na jabłka, gruszki, brukselkę, kapustę, buraka ćwikłowego i inne warzywa korzeniowe.
  • Wiosną pojawiają się sałata, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, cebula dymka, a już w maju dochodzą truskawki i szparagi.
  • Latem możemy cieszyć się ze wszelkich owoców: wisien, czereśni, malin, borówek, brzoskwiń, moreli i śliwek, ale również z najsmaczniejszych pomidorów i innych smacznych warzyw.
  • Jesienią warto sięgnąć po gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, a z warzyw — oczywiście po dynię, bakłażany, brokuły i cukinię.